Varför färganalys och hur?

  • Vill du göra det bästa av dig själv?
  • Vill du veta vilka färger du passar i?
  • Vill du det ska bli enklare för dig att välja kläder?
  • Vill du ha en garderob där dina kläder går lätt att kombinera?
  • Vill du bära en naturlig make up som får dig att stråla?
  • Vill du förstärka din utstrålning och öka din självkänsla?

Om du svarar ja på minst en av frågorna, så kanske vi kan hjälpa dig.

Behovet av estetisk glädje är oerhört djupt rotat: Vi söker skönhet, harmoni och perfektion till varje pris. Detta gäller även oss själva och den yttre bild vi utstrålar till andra! Och här kan vi få hjälp av en metod som kallas färganalys. Var och en av oss, män som kvinnor, har möjlighet att få en vacker bild av sig själv, utan att vara fotomodell.

Det handlar alltså om att finna och förstärka sina egna färger. Genom färganalysen kommer vi fram till vilka som är dina naturliga färger och med hjälp av kläder och ev make up förstärker du dem, i stället för att dölja dem genom att klä dig eller sminka dig i fel färger. För kvinnor ingår även en enkel make up kurs där vi sminkar dig i de färger som är vackrast och naturligast för just dig. Männen får en kurs i garderobsplanering i stället.

Färgrådgivningen gör att det blir enklare att välja både make up och kläder. Du får en väl fungerande garderob och slipper modetrender och impulsköp.  Du har möjlighet att påverka din egen utstrålning vilket i sin tur påverkar både din självkänsla och din omgivning!

Vad som avgör din färgskala, är främst hud-, hår- och ögonfärg. Din nedärvda hudnyans förändras inte; den helt enkelt fördjupas av solbränna och försvagas med stigande ålder. Även håret har en grundton som följer dig, även om man med tiden mörknar eller grånar. Du är alltså samma årstid hela livet.

Tio miljoner färgnyanser

Det finns tio miljoner färgnyanser - ögat kan uppfatta en halv miljon - men vid färganalysen används ca 11 typiska färger i respektive årstid för att prova ut vilken skala du tillhör. Det är bra om du kan nollställa dig: Glöm bort att älsklingsfärgen t ex är blått och att brunt är det värsta du vet. Försök i stället att se hur ditt ansikte påverkas och skiftar med de olika färgerna som provas på dig.

I fel färger kanske du blir grå, rödflammig eller illgul. Du kanske får skuggor och ser ojämn ut i ansiktsfärgen. Har man skavanker, t ex finnar, rynkor eller är blå under ögonen, brukar de framhävas och synas mer i fel färg. I rätt färg kan du i stället se huden få lyster. Ögonen blir intensivare. Se hur läpparna och hårfärgen skiftar. Var kommer du mest till din fördel?

Kall eller varm?

Första steget är att undersöka om du är kall eller varm och då används, till att börja med, årstiderna Vinter och Höst mot varandra. Är du kall, d v s Vinter eller Sommar, kommer du att klarna och bli tydlig i Vinterns färger. Är du varm, d v s Höst eller Vår, kommer du att se mjuk, varm och gyllene ut i Höstens färger.

Beroende på vad vi kommer fram till (varmt eller kallt), ska vi gå vidare mellan antingen Vinter/Sommar eller Höst/Vår. Då är nyckelorden jämvikt, balans och harmoni. Färgerna ska alltså harmoniera med dina egna färger. De får inte vara för starka så att de tar överhand och heller inte vara för svaga så att du ser tråkig och intetsägande ut. Det ska vara jämvikt mellan färgen och dig. Det är du som ska synas. Färgen ska framhäva dig till din absoluta fördel. Slutligen har vi bestämt din färgskala!

Make up för kvinnor - Stil och garderobsplanering för män

För kvinnor återstår då sminkning. Män får en lektion i stil och garderobsplanering. Colour & Harmony’s make up serie är indelad i de fyra årstiderna med ett brett urval av färger och av hög kvalitet. Färgerna är noga sammansatta för att möta dina behov av en komplett make up.

Smink förstärker odiskutabelt de egna, naturliga färgerna, men om man nu inte sminkar sig, så är det ännu viktigare att ha rätt färg på kläderna. Män piggar ju vanligtvis inte upp sig med smink, så då ska kläderna få dem att lysa i stället. Många företag skickar, exempelvis, sina säljare på färganalys för att de ska göra ett bättre intryck på sina kunder.

Komplicerade fall

De flesta av oss är lättplacerade, men några kan vara svårare att placera. Det finns t ex personer som gått till flera färgkonsulter och blivit klassade som olika årstider. Även färgkonsulter kan alltså göra misstag, och de svåra så kallade gränsfallen måste ägnas extra tid och energi för att de ska hamna rätt. Som hjälp kan man då använda sig av smink och sminka upp två ansiktshalvor i de årstider man tvekar mellan. ”Fel” sida kan då se tung och hård ut, medan ”rätt” sida ”lyfter upp” ansiktshalvan och ser fräsch ut.

Med hjälp av denna uteslutningsmetod finns det inga omöjliga fall, men till syvende och sist måste den analyserade lita till sin egen känsla. Om färgerna känns helt fel även en tid efter analysen, bör färgkonsulten anlitas igen (givetvis utan extra kostnad) för ännu en genomgång.

Färgguiden som hjälpmedel

fargkarta vinterEfter en färganalys har man stor nytta av att köpa en färgguide, också kallad färgkarta. Den innehåller tygbitar som exempel och stöd för att hitta rätt färger när man sedan ska ut och handla kläder. Färgguiderna är utmärkta hjälpmedel när det gäller att hitta rätt färg ute i butikerna, men det är snudd på förbjudet att ge sig ut på jakt efter enbart de färgnyanser som färgguiden innehåller. Färgguiden ska ses som en akvarellåda där färgerna kan blandas ut med vatten till flera tusen olika starka nyanser. Vitsen är att alla våra färger stämmer inbördes med varandra.

Colour & Harmony har tillverkat och sålt egna färgguider, men gör det inte längre. Vid färganalysen kommer du att få en länk till en hemsida som säljer färgguider/färgkartor.