Så började det

12 vinter 200pxÅrstidsteorins ursprung

Colour & Harmony står för färg och harmoni utifrån den kända årstidsteorin som utformades av den schweiziske professorn Johannes Itten. Det finns tio miljoner färgnyanser. Ögat kan uppfatta en halv miljon av dem. Itten delade in färgerna i fyra olika skalor som harmonierar beroende på färgernas underton, intensitet och mörkhetsgrad. Skalorna fick benämningen ”årstider” eftersom de påminner om naturens färgskiftningar när årstiderna växlar. 

Bilderna här visar endast 30 färger av tusentals nyanser i respektive årstid.

 

13 sommar 200pxKalla och varma färger

Itten undervisade elever på en konstskola och en dag gav han dem till uppgift att måla landskapsmotiv. Itten upptäckte att en del elever målade med dominans av kalla färger (d v s med blå underton), medan andra mest använde varma färger med gul underton. Itten upptäckte också att de som hade övervägande varma färger med gul underton i utseendet, drogs till att använda de varma färgerna när de målade. Studenter med kalla färger och blå undertoner, använde de kalla färgerna.

14 host 200pxUnderton

Begreppet underton bör kanske förklaras närmare. Rent praktiskt kan man tänka sig att om du har en pyts med röd färg och blandar lite blått i den, så får du en kall röd färg med blå underton. Blandar du däremot lite gult i det röda, så får du en varm röd färg med gul underton. De flesta färger finns alltså i samtliga årstider, med några undantag, men det är undertonen och nyansen som gör så stor skillnad!

 

15 var 200pxFöljer vi vår intuition eller det inlärda?

Ovanstående visar att vi intuitivt dras till våra ”egna” färger, d v s de som vi har i oss av naturen. Tyvärr tappar många av oss den ”rätta” känslan för vår personliga färgskala och vi väljer färger som kanske egentligen inte passar just oss. Vi har bombarderats med färgbudskap från exempelvis mamma och vänner (vars bästa färger kan vara helt andra än våra) samt från modeindustrin.