Om de 4 årstiderna

Här handlar det inte om vilken årstid på året man är född eller vilken favoritårstid man har. Här handlar det om vilka färger man har i sitt utseende och vilka färger man bör använda på kläder och ev make up för att förstärka de egna färgerna och den egna utstrålningen.

Vad som bestämmer vilken årstid man tillhör är främst ens ögonfärg, hudfärg och hårfärg, men vi tittar även på läppar, ögonbryn och överhuvudtaget helheten. Beroende på vilken årstid man kommer fram till att man tillhör, ska man med fördel använda den egna årstidens färger på kläder och smink - om man nu sminkar sig.

Inför nedanstående text underlättar det kanske om vi åter igen förklarar begreppet ”underton” lite närmare. Rent praktiskt kan man tänka sig att om du har en pyts med röd färg och blandar lite blått i den, så får du en kall röd färg med blå underton. Blandar du däremot lite gult i det röda, så får du en varm röd färg med gul underton. De flesta färger finns alltså i samtliga årstider, med några undantag, men det är undertonen och nyansen som gör så stor skillnad.

vinter200pxVintern

Vintern har blå underton i färgerna och räknas alltså som en kall årstid. Kännetecknande är de klara, starka och isiga färgerna. (Tänk dig en solig vinterdag: Solen skiner ner från en isblå himmel och den kritvita snön gnistrar nästan i skarpt blått, rosa och violett.)

Vinterkvinnan/-mannen har starka färger i sig själv. Oftast mörkbrunt, svart eller silvergrått hår. Ögonen är blå, grå, bruna, gröna eller guldbruna/guldgröna (hazel). Ibland med en kraftfull svart ring kring iris.

Kända Vintrar: Laleh, Laureen, Elvis Presley och Elisabeth Taylor.

sommar200pxSommaren

Sommaren har också blå underton i sina färger och är också en kall årstid. Färgerna är alltid dämpade och mjuka. Inga skarpa färger. (På sensommaren när solen har bränt naturen så att färgerna är mer brända och disiga. Eller en daggig sommaräng innan solen gått upp. Man kan nästan se älvorna dansa på den trolska och disiga ängen.)

Sommarkvinnan/-mannen har milda färger. Oftast vitblont, askblont, askbrunt eller silvergrått hår. Ögonen är blå, grå eller gröna. Ej bruna.

Kända Somrar: Barbra Streisand och Charlotte Perelli.

host200pxHösten

Höstens färger har gul underton och anses därmed varma. Hösten har både dämpade jordfärger och kraftiga eldsprakande nyanser. (En höstskog med sprakande löv och varm mjuk mossa.)

Höstkvinnan/-mannen har kraftigt rött, brunt, rödbrunt, svart eller grått hår. Ögonen är gröna, bruna eller guldbruna/guldgröna (hazel). Ej blå.

Kända Höstar: Kronprinsessan Victoria, prins Carl-Philip, Richard Gere och Julia Roberts.

var200pxVåren

Vårens färger har också gul underton och är varma. Vårfärgerna är glada, friska, klara och livliga. Mörka och dämpade färger finns inte. (På våren är allt nytt och fräscht. Bäckarna börjar porla, blommorna knoppas och slår ut och träden blir gröna.)

Vårkvinnan/-mannen har gulblont, ljusrött, ljusbrunt eller grått hår. Ögonen är blå, gröna eller melerade. Ej bruna. Ibland med en kraftfull svart ring kring iris.

Kända Vårar: Kungen Carl Gustaf, Annie Lööf, Yvonne Ryding och Brad Pitt.